Når man flytter inn i et nytt hus eller flytter til en leilighet så er det utrolig viktig at man sikrer huset. Dette er fordi det kan være mange skjulte feller som kan gjøre skade på barnet eller på huset. Derfor har vi i Babyporten.no laget en guide til deg som ønsker å sikre huset ditt på en god og fornuftig måte.

  1. Du må sikre vinduer. De aller fleste nyere hus har barnesikring som en del av vinduet men på eldre hus så er det ikke en selvfølge. Man får kjøpt barnesikring til vinduer på flere butikker og vi har skrevet en egen artikkel om dette her. Det finnes veldig mange eksempler på fallulykker blant både barn og voksne som kommer av vinduer som ikke er godt nok sikret.
  2. Trapper må sikres. Uansett størrelse på trapp så må de sikres. Det finnes flere gode måter du kan sikre en trapp på med enten trappegrind eller en sikkerhetgrind. En ting som veldig mange ikke tenker på er at man gjerne må sikre en trapp i begge ender. På denne måten så kommer ikke barnet seg opp eller ned trappen.
  3. Ildsteder burde sikres. En varm peis eller ovn kan få svært alvorlige konsekvenser. Brannskader kan gjøre veldig vondt og er de alvorlige så kan de gjøre permanent skade. Her finnes det enkle løsninger som f.eks en peisgrind.
  4. Hvis man har mange kontakter i gulvområdet hvor barn oppholder seg så bør man vurdere å dekke disse over med barnesikring. Grunnen er at gjerne barn som er litt eldre kan prøve å putte ting inn i dem. Dette kan gjøre skadet på barnet men også på det elektriske systemet.
  5. Persienner og gardiner bør sikres. Veldig mange er ikke klar over dette men persienner og gardiner som har tråder som man bruker for å åpne/lukke kan få fatale konsekvenser. Derfor bør man sørge for at disse er sikret på en god måte. På denne måten så slipper man å bekymre seg over nettopp dette.
  6. Farlige midler og ting bør gjøres utilgjengelig for barn. Vaskemidler, tobakk, alkohol og andre skadelige ting bør oppbevares på en trygg måte utenfor rekkevidde for barn.

Ikke undervurder barnet ditt

Barn skal utvikle seg og de skal være noen små eventyrere. Veldig mange foreldre undervurderer barns evne til å ta ting og ikke minst hva de gjør med det. Derfor er det utrolig viktig at man ikke undervurderer barnet når skal man barnesikre huset. Det betyr ikke at man skal være krakilsk eller ekstrem men at man faktisk bare handler rasjonelt. Det handler om å ikke ta noen unødvendige sjanser og heller er «proaktiv»

Barnesikring kan ikke overgå tilsyn fra en person

Uansett hvor mye eller lite du barnesikrer ditt hus eller leilighet så kan aldri alle mulige tiltak fjerne sannsynligheten for at det kan skje ulykker i hjemmet, selv om du reduserer sannsynligheten en del ved å barnesikre ditt hus. Det er utrolig viktig at man aldri lar noen form for sikringstiltak overgå tilsyn fra deg som voksen.