Når man har blitt foreldre så er det veldig mange bekymringer og brannskader er definitivt en av disse. Brannskader kan ramme alle men småbarn har hele 12 ganger større sjanse for å få en brannskade enn eldre barn og voksne. Dette er fordi de ikke kjenner til hva som er farlig og gjerne er veldig opptatt av å ta i ting. I tillegg så har det blitt stadig mer populært med stilige peiser og innsatser til ovner som kan gjøre de til mer interessante for barn. Det er gjerne store glass som gjør at man kan nyte flammene mer men dette gjør de mer interessante for barn.

Dette er faktisk noe som man burde tenke på om man skal bestille en peis eller bygge et hus. Det å tenke på at det er småbarn som ferdes og man bør gjøre valg basert på dette. Det finnes i dag peiser som er laget med en slik høyde at de ikke er farlige for barn – men dette kan være mye mer kostbart enn en vanlig peis.

Les vår artikkel om hvordan du kan barnesikre peisen her!

Peiser og ovner står likevel bare for en liten andel av brannskader hjemme. Mer vanlige årsaker til brannskader hjemme er:

  1. Komfyrer
  2. Varmt vann
  3. Kaffetraktere
  4. Kaffekopper

Hva kan man gjøre for å forhindre brannskader hjemme?

En varm kaffekopp eller en varm suppekjele kan være vanskelig å beskytte seg mot. Uhell skjer – men det går an å tenke litt igjennom det:

  1. Ikke bruk duk på bord med varm drikke
  2. Ha barnesikring på komfyren
  3. Plasser vannkokker og kaffetrakter utenfor barns rekkevidde
  4. Ha god plass mellom peis og møbler slik at du har en større sikkerhetssone

I tillegg til dette så er det en del andre ting du kan gjøre for å barnesikre huset mot brannskader. Hvis du har et kjøkken med en ovn i lav høyde eller du har et barn som du vet er veldig interessert i å utforske så kan du vurdere å montere en babygrind inn til kjøkkenet slik at du kan eliminere faren helt.

Hvis du har en peis eller ovn så bør du vurdere å få tak i en peisgrind eller sikkerhetsgrind rundt peisen. Dette koster mellom 600,- til 2000,- kroner. Denne gjør det mulig for deg å fjerne faren med peiser og ovner nesten helt. Det er ikke det peneste men ofte så er slike grinder kun nødvendig når barna er veldig små og den kan fjernes etterhvert.

Et annet viktig tiltak du kan gjøre er å sørge for å godt oppsyn rundt dine barn. Den største årsaken til at ulykker skjer er gjerne at den voksne personen ikke passer godt nok på. Det spiller ingen rolle hvor mye du har fokus på sikkerhet dersom man ikke passer på. Om du har behov for å f.eks snakke i telefon eller annet så kan det være et alternativ med en lekegrind, man trenger fortsatt oppsyn men brannskader trenger man ikke å tenke på.

Hva gjør man hvis man har fått brannskade eller barnet har fått en brannskade?

Hvis uhellet allerede er ute så er det anbefalt at man gjør følgende ifølge HelseNorge :

Kontakt alltid lege hvis det er brannskade hos barn. Du kan ringe til legevakten for å få råd og ikke minst få en vurdering av brannskaden og hva du burde gjøre videre.

  1. Kjøl under kaldt vann – ikke bruke is
  2. Hold det skadede området så man ikke hovner opp