Venter du barn, eller har du nylig fått barn? Da vet du antageligvis at «barnegrind» er et «must have» i et barnesikkert hjem.

De første månedene gjør ikke babyen så mye ut av seg. Hvis du legger barnet i babygymmen for å ta ut av oppvaskmaskinen eller henge opp litt klesvask, så ligger babyen der når du kommer tilbake også. Men etter hvert som babyen vokser og begynner å utforske, er det på tide å begynne med barnesikring av hjemmet.

Når man skal barnesikre et hjem er det mye man må tenke på, for eksempel barnesikring av skuffer, skap, strømuttak, kokeplater og hvor man plasserer tunge gjenstander. Og sist men ikke minst: montering av barnegrind forskjellige steder i boligen.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på konseptet «barnegrind». Hva er en barnegrind, hva kan den brukes til og hvordan vet man at man gjør et godt kjøp ved kjøp av denne grinden?

Sikkerhetsgrind – et annet ord for barnegrind

Hvis du skriver inn «barnegrind» i søkefeltet på en søkemotor, så vil du veldig sjelden oppleve problemer med å finne det du leter etter. Det er veldig mange som bruker nettopp dette ordet.

Men bare fordi du bruker det, så betyr ikke det at alle gjør det. Det kan godt hende at du som leser denne artikkelen ikke har hørt om ordet «barnegrind», og det er fordi at det finnes andre ord for dette produktet også. Og et av dem er «sikkerhetsgrind».

For noen kan dette være litt forvirrende, men det er egentlig ganske enkelt. En barnegrind er en sikkerhetsgrind, altså en grind man anskaffer for å sørge for sikkerheten til barnet. En slik grind monteres opp forskjellige steder hjemme hos en, og det sørger for at barnet er trygt til enhver tid.

Til tross for at barnegrind også kan kalles sikkerhetsgrind, vil vi benytte begrepet «barnegrind» i denne artikkelen. Årsaken til det er at grinden skal brukes i forbindelse med barnesikring av hjemmet.

Dette kan barnegrinden brukes til

Som nevnt ovenfor, så brukes barnegrinden i forbindelse med barnesikring av hjemme. Men hva ligger egentlig i dette begrepet?

Et barn er på et så tidlig stadium i livet at det ikke har utviklet samme type filter som de voksne i familien enda. Mens voksne gjerne vet at man ikke skal stikke fingeren inn i et strømuttak, fordi man kan få elektrisk støt, så vil et barn gjøre det som faller barnet inn.

Å stikke fingeren inn i et strømuttak kan få svært uheldige konsekvenser, så dette er naturligvis noe man vil unngå at skjer. Derfor er det viktig å barnesikre boligens strømuttak – for strømuttak trenger man jo. Det er ikke noe man kan fjerne fordi man får barn.

Boligens strømuttak er bare et av mange eksempler på ting som bør barnesikres i en bolig hvor det bor et lite barn. Og det er her barnegrinden kommer inn, for barnegrinden har forskjellige funksjoner:

Barnegrinden kan holde barnet borte fra et område som de voksne ikke ønsker at barnet skal oppholde seg fordi det kan skade seg der. For eksempel kan man plassere en sikkerhetsgrind foran peisen mens det er fyr i peisen. Dette forutsetter dog at sikkerhetsgrinden er spesialutviklet for varme, siden peisen avgir mye og høy varme.

Barnegrinden kan også brukes til å holde barnet unna områder i hjemmet hvor de voksne rett og slett ikke ønsker at barnet skal oppholde seg uten tilsyn, for eksempel på kjøkkenet (hvor stekeovnen og oppvaskmaskinen er) eller på vaskerommet (hvor vaskemaskinen og tørketrommelen er). Da slipper man at barnet som kanskje har begynt å stabbe rundt på de små beina sine trykker på hver eneste knapp som lyser i en spennende farge.

Har du dyr (for eksempel en hund), men opplever at barnet ditt er litt skeptisk til den enda? Da kan barnegrinden være ekstra fin – da holder du barnet og hunden adskilt, slik at tilvenningen skjer på deres (eller barnets) premisser.

Barnegrinden kan (og bør) også monteres ved bunnen og i toppen av trappen, slik at den kan brukes med utgangspunkt i hvor i boligen du befinner deg til enhver tid. Dersom dere er i første etasje, så bruker du barnegrinden – eller trappegrinden – i bunnen av trappen. Men om dere er på loftet, så bruker du den barnegrinden der oppe. Hensikten er uansett den samme – hindre at barnet faller ned trappen enten ved å falle ned eller å klatre opp for så å falle ned.

Barnegrinden kan også brukes til å lage et lite område i et av boligens rom, for eksempel på stuen eller på kjøkkenet hvor du oppbevarer barnets leker, samt lar det leke fritt. Da har du et område hvor du kan plassere barnet hvor du vet at det trives og føler seg trygg hvis det er noe du er nødt til å gjøre hvor du trenger begge hendene.

Forskjellige typer barnegrinder

Som du sikkert har skjønt av oversikten ovenfor, så finnes det forskjellige typer barnegrinder. Barnegrinder er altså noe som kan deles inn i forskjellige kategorier, og de mest kjente kategoriene er trappegrind, multigrind og peisgrind.

Nedenfor skal vi ta en nærmere titt på hver av disse kategoriene.

Trappegrinder

Trappegrinder er kanskje det de aller fleste forbinder med en barnegrind, for det er det de fleste bruker barnegrinden til – å hindre barnet i å krype opp eller ned trappen uten tilsyn.

Hensikten med en slik grind, er å forhindre at barnet faller og skader seg. Det er antageligvis noe barnet kommer til å oppleve før eller siden, men det er naturligvis ingen nybakte eller småbarnsforeldre som ønsker at det skal være «før».

En trappegrind kan monteres både i bunnen og i toppen av trappen, og brukes etter hvor du befinner deg i boligen til enhver tid.

Lekegrinder

Det er også mulig å få kjøpt multigrinder. Denne typen grind kalles også ofte lekegrind, fordi det er en frittstående grind som du kan plassere akkurat hvor det passer deg å ha den, enten det er på stuen eller på kjøkkenet.

I en multigrind kan man oppbevare leker, og plassere barnet dersom du ønsker at det skal leke for seg selv en liten stund. Med det sagt, så er det svært praktisk med et barn som vet hvordan det kan underholde seg selv i kortere perioder.

En slik multigrind kommer ofte med en madrass (eller man kan kjøpe dette i tillegg). Madrassen legger man i bunnen av grinden, og på den måten er det behagelig for barnet å oppholde seg der – selv om det skulle slumpe til å ta seg en liten blund midt i leken.

Peisgrind

En annen hovedkategori av barnegrinder, er peisgrinder. Dette er en type grind du plasserer foran peisen for å holde barnet borte fra den.

Det er et absolutt «must have» i hjemmet ditt etter at du har fått barn, for det slutter jo ikke å være kaldt på vinteren fordi du har fått barn. Man er fremdeles nødt til å fyre i peisen for å få det varmt, og man ønsker naturligvis ikke at barnet skal skade seg.

Det er kanskje noen som tenker «hvis det brenner seg en gang, så har de lært», men det er feil. Det er ikke slik et barns hode fungerer, samt at det er ditt ansvar som omsorgsperson å sørge for at barnet ikke utsettes for potensielle farer – som jo peisen kan være.

Viktige faktorer ved kjøp av barnegrind

Å kjøpe barnegrinder til boligen din er altså ikke bare bare. Det er mange forskjellige å velge mellom, og det er mye forskjellig man er nødt til å tenke på før man bestemmer seg for hvilken grind man skal gå for.

Hvis du spør oss, så tenker vi at trappegrinder og peisgrinder i hvert fall er et absolutt «must have». Men en multigrind kan også være svært praktisk – av de grunner som vi allerede har nevnt ovenfor.

Men det finnes ikke bare forskjellige type grinder med tanke på bruksområder. Grindene kommer også i forskjellige materiale og design, og dette er noe du bør reflektere over for å finne ut hvilken grind som passer deg, ditt barn og ditt hjem best:

Vil du ha en barnegrind av tre, metall eller tøy? Det er fordeler og ulemper med de fleste barnegrinder, så her er det din personlige mening som avgjør hva som blir utfallet.

Hvor skal barnegrinden monteres? Skal den monteres i døråpningen mellom stuen og kjøkkenet, eller skal den monteres i bunnen av trappen? Du må måle de aktuelle åpningene for å finne ut hvor stor grind du trenger.

Hvordan vil du feste barnegrinden? En barnegrind kan festes med skruer eller uten skruer. Sistnevnte kalles «spenngrind«, og kan være et praktisk valg med tanke på at barnegrinden ikke skal være der for alltid – og da slipper du stygge hull i veggen når barnegrinden tas bort igjen etter noen år.

Uansett hvor mye styr det kan være å velge ut, kjøpe og montere en barnegrind, er det viktig å huske hensikten med det hele – og det er å sørge for at barnet ditt kan føle seg helt trygg isitt eget hjem.