Hva tenker du når du hører ordet «sikkerhetsgrind»? Hvis du umiddelbart tenker på barnegrind, så er du garantert ikke alene om det. Det er nemlig fort gjort å tro at en grind er noe man først trenger i forbindelse med det å få barn.

Men sannheten er at en slik grind kan være praktisk i en rekke andre situasjoner – selv om den kanskje ikke inkluderer et barn i det hele tatt. Eller gjør det egentlig det?

Det er ikke uvanlig at hundeeiere som ikke har barn omtaler hunden som babyen sin. Og mens hunden fremdeles er på valpestadiet er den på mange måter en liten baby også. Den er for eksempel ikke stueren – dette er noe man lærer hunden og øver på mens hunden fremdeles er en valp.

Med det i bakhodet, så virker kanskje ikke tanken om å skaffe en sikkerhetsgrind til hunden – ofte kalt hundegrind – så fremmed? For veldig mange er faktisk dette en god løsning. I denne artikkelen skal vi se nærmere på konseptet «hundegrind».

Slik kan man bruke en hundegrind

En hundegrind har mange likhetstrekk med en sikkerhetsgrind, og det inkluderer blant annet at hundegrinden kan monteres forskjellige steder i boligen din. Hvor grinden monteres, vil variere med utgangspunkt i hva du ønsker å oppnå med den:

Ønsker du ikke at hunden skal komme inn på kjøkkenet mens du lager mat? Da kan det være praktisk med en hundegrind i døråpningen mellom for eksempel stuen og kjøkkenet. Da kan man fint bruke noe som heter trappegrind.

Har du en hund som er veldig flink til å gå opp trappen, men ikke like flink til å komme seg ned igjen? Da kan det være en god idé å plassere en hundegrind nederst i trappen, for da unngår du at hunden går opp og bli stående å pipe på toppen av trappen mens den venter på at du skal komme å bære den ned igjen.

Sover hunden på samme rom som dere om natten, samtidig som at den har ikke lov til å ligge i sengen deres? Da kan hundegrinden brukes til å markere hvilken del av rommet som er hundens egen sone. Veldig mange vil foretrekke denne løsningen fremfor at hunden skal sove i bur om natten. Med det sagt, så kan også bur være en god løsning i en slik situasjon.

Kanskje har du akkurat fått en liten baby, som gjør at du nå har to babyer i hus. Etter en liten introduseringsrunde har du sett at de trenger litt mer tid på å bli fortrolige med hverandre, og da kan en hundegrind være praktisk rett og slett for å sørge for at hunden din holder seg unna barnet mens du ikke er der.

Hundegrinden kan også være en provisorisk løsning, for eksempel dersom du har besøk av noen som er litt redde for hunder eller som ikke er vant med at hunden ligger under bordet mens dere spiser middag. Dette bør til enhver tid tas hensyn til, og da kan hundegrinden brukes til å holde hunden unna vedkommende som er på besøk.

Som du har sett ovenfor, så kan en hundegrind brukes til mye forskjellig. Men i oversikten over har vi fokusert mest på hvordan du kan holde hunden unna områder du ikke ønsker at den skal bevege seg fritt i. Men det er selvsagt ikke bare det som er hundegrindens funksjon:

Det er ingen selvfølge at hunden din er glad i fremmede, så kanskje er hundegrinden kjøpt inn av hensyn til hunden din. For en hund kan hundegrinden være et symbol på trygghet og et sted hvor den kan få ro – hvis du har lært den opp til det fra begynnelsen av. Da vil oversikten umiddelbart se litt annerledes ut:

Er hunden din redd for kjøkkenapparater som lager lyd? På kjøkkenet finnes det mange eksempler på akkurat det – vaskemaskinen, mikrobølgeovnen og viften over stekeovnen. Dette kan også gjelde et eventuelt vaskerom hvor vaskemaskinen og tørketrommelen står. Og da kan en hundegrind i døråpningen mellom kjøkkenet og stuen være en god idé.

Kanskje hunden din ikke er så frempå og ikke så glad i å bli klappet av masse folk han ikke kjenner når du har andre folk over på besøk? Da kan området innenfor hundegrinden være et område som hunden din kan trekke seg tilbake til dersom den ønsker det.

Har babyen din blitt så stor at den har begynt å ake seg bortover eller krype? Er babyen attpåtil interessert i dyr, så er kanskje babyen fascinert av hunden og vil ta på den hele tiden. Det er imidlertid ikke sikkert at hunden er like komfortabel med det. Igjen – da kan hundegrinden være et sted hvor hunden kan få ro.

Men en hundegrind er vel det samme som en barnegrind?

Men når alt kommer til alt, så er vel en hundegrind akkurat det samme som en barnegrind? Det er veldig mange som tror det, nettopp fordi det kan høres slik ut i teorien. Men her er det en viktig detalj som ofte går i glemmeboken hos de fleste.

Og det er at i motsetning til en liten, nyfødt baby, så har en hund mer enn nok kraft i beina til å hoppe over grinden – dersom ikke grinden er høy nok. Det er altså høyden på grinden som gjør hundegrinden unik. Hundegrinden er designet spesifikt for å holde hunden på et sted. Dermed er det noen ting du er nødt til å huske på om du skal skaffe deg en hundegrind:

Grinden må være høy nok (her skal man bruke hundens høyde og rase som utgangspunkt)

Velg en grind som er godkjent etter dagens standard)

Det kan hende at noen synes det er vanskelig å finne en hundegrind – nettopp fordi de er så like den tradisjonelle sikkerhetsgrinden som markedsføres mot bruk til barn. Men i de aller fleste tilfeller vil du som regel få en pekepinn på hvilken type grind det er.

Du har kanskje hørt om BabyDan som produserer babygrind og lignende? Denne produsenten produserer også hundegrinder, og de skiller mellom de ulike produktene på en veldig fin måte. De inkluderer nemlig «pet», som er det engelske ordet for «dyr» i hvert eneste produktnavn som tilhører den aktuelle serien.

Slik velger du hundegrind

Det å velge den riktige hundegrinden kan for noen høres ut som en veldig omfattende prosess, men det er egentlig ikke det. Men det er ikke slik at du bare kan valse inn i en dyrebutikk og kjøpe hvilken som helst hundegrind. Det må være et gjennomtenkt valg:

  • Bestem deg for hvor mange hundegrinder du skal kjøpe
  • Finn frem et målbånd
  • Mål døråpningene hvor det er aktuelt å montere en hundegrind
  • Dobbeltsjekk hvor høy hunden din er – samt hvilken type hunden regnes som

Vanlige høyder på hundegrinder

Hva er egentlig «vanlig høyde» på hundegrinder? Det er ikke alltid så enkelt å vite, rett og slett fordi dette er noe som varierer fra produsent til produsent.

Vi kan imidlertid bruke BabyDan som et eksempel igjen. Denne produsenten produserer hundegrinder i tre forskjellige størrelser:

70,5 cm

72 cm

105 cm

Det betyr rett og slett at BabyDan er en god produsent uansett hvilken grind du trenger. Hvilken av disse grindene du bør velge, skal vi se nærmere på i neste avsnitt.

Høyde på grinden kommer an på hundens størrelse

Hvor vidt du bør velge en hundegrind på 70,5, 72 ellere 105 cm kommer rett og slett an på hvor stor hunden din er. Dette kommer av at det finnes hunder i forskjellige størrelser – det finnes noen store hunder, men det finnes også små og mellomstore hunder.

Dersom du har en stor schæfer, så bør du nok vurdere hundegrinden på 105 cm, men hvis du har en liten pomeranian der den største delen av hunden er lyden som kommer ut av munnen på den, så vil hundegrinden på enten 70,5 eller 72 cm gjøre susen.

Spenngrind i stedet for veggmontert grind

Spenngrind eller veggmontert grind? Dette er en problemstilling man vil bli stilt ovenfor både i forbindelse med kjøp av barnegrind og hundegrind.

Men her er altså svaret det samme: Spenngrind er det desidert beste valget her. Årsaken er rett og slett at du ikke fester spinngrinden fast i veggen, så dersom du en gang skal ta den vekk eller flytte den til en annen døråpning, så vil det ikke være store, stygge hull der festene har vært.

Både spenngrind og veggmontert grind vil utføre oppgaven sin på en god måte, som er å å være sikre hunden din, så basert på det spiller det ikke så stor rolle hva du velger. Med det sagt, så er det ikke så pent med store hull i veggen etterpå, så vi ville gått for en spenngrind.

En trygg hundegrind

Hvis du har en nysgjerrig hund, så skal det veldig lite til for at den stikker snuten sin eller tungen sin bort i ting. Derfor er det viktig at grinden(e) du kjøper, er trygge.

Med det mener vi at du er 100 % sikker på at den er produsert med gode materialer og ikke inneholder noen giftige kjemikalier som gjør at hunden din blir syk dersom den slikker på grinden.