Å få barn er en stor og gledelig begivenhet. Det er imidlertid viktig å vurdere de økonomiske konsekvensene ved å starte en familie. Alt fra barnehage til kostnadene for klær og bleier kan variere. Her får du noen tips om hvordan du kan gjøre dette så billig som mulig og holde nede kostnadene.

5 tips for å spare penger

  1. Kjøp de dyreste tingene brukt – Prisen for å  kjøpe inn barnevogn, sprinkelseng, stellebord, matstol og bilstol kan komme opp i flere titusener. Faktum er at mange låner penger til å finansiere disse innkjøpene – enten i form av forbrukslån eller andre lån. Velger du i stedet å kjøpe disse produktene brukt, kan du ofte halvere summen. Skal du låne penger så sammenlign alltid långivere så du får billigste forbrukslån.
  2. Sammenlign barneforsikring – selv om vi i Norge har gratis helseomsorg så er det smart å ha en egen forsikring på barnet. Med en barneforsikring kan du få økonomisk støtte om barnet  får alvorlig sykdom eller blir pleietrengende. Sammenlign barneforsikringer og kjøp en i god tid før barnet blir født. Det er viktig å ha barneforsikring som komplement til offentlig helse omsorg.
  3. Barnepass – Kostnader for barnehage kan være en betydelig økonomisk byrde for foreldre. Enten det er barnehage, en barnepasser eller en dagmamma, kan utgiftene bli store. Sammenlign priser og vurdere alternativer som privat dagmamma. Dette kan bidra til å redusere kostnadene.

Maksprisen for en barnehageplass er 3 000 kroner per måned fra 1. januar 2023. Fra 1. august 2023 blir det gratis barnehageplass for barn i Finnmark og Nord-Troms, og fra tredje barn om du har flere barn i barnehagen samtidig. Du kan lese mer om det her.

  1. Reduser de daglige utgiftene – Det er mange utgifter som tilkommer når man skal oppdra et barn, inkludert bleier, morsmelkerstatning eller mat, klær og personlige pleieprodukter, kan hope seg opp over tid. For å minimere disse kostnadene kan du vurdere å kjøpe brukte klær, bruke rabattkoder og velge brukte leker. Velger du tøybleier framfor vanlige bleier kan du også spare penger.
  2. Fritidsaktiviteter – Når barnet ditt vokser opp, blir utgiftene knyttet til fritidsaktiviteter ofte større. Selv om det er gratis å være med i skolens fotballag, så tilkommer utgifter til fotballsko og annet utstyr. Ved å kjøpe dette brukt kan du spare penger. Det finnes også løsninger som bua.io – der man kan låne fritidsutstyr som ski og skøyter gratis.

Spar penger med god planlegging

Kostnadene ved å få barn er mange – disse inkluderer barnehage, grunnleggende behov som klær og utstyr, fritidsaktiviteter og helsetjenester. Med grundig planlegging og bruk av kostnadsbesparende strategier kan blivende foreldre begrense utgiftene.

Ved å kjøpe brukte klær, velge billigere produkter og ta informerte beslutninger, kan blivende foreldre forberede seg økonomisk og spare store summer gjennom årene med hjemmeboende barn.