Det går mot vår og hele familien trekker gjerne ut i hagen. I Norge så har vi en veldig sterk hagekultur og det er veldig bra. Det mange ikke tenker på er at hagen kan være et skummelt sted for de minste. Derfor er det utrolig viktig at man sikrer hagen på en god måte. Hager er veldig forskjellig og du kjenner din hage best men vi i Babyporten.no har laget en liten sjekkliste som du kan bruke for å barnesikre hagen din.

Giftige planter

I norske hager så finner du en god del giftige planter som man kanskje ikke er klar over. Dette kan være spesielt vanskelig hvis du ikke er særlig hagevant. Helse Norge har skrevet en artikkel om nettopp dette og det er heldigvis ikke veldig vanlig med forgiftninger fra planter i Norge. Det kan likevel være veldig lurt å få et overblikk over hva som befinner seg i hagen og om det er noe farlig.

Dette gjelder spesielt hvis du har flyttet til et nytt hus med en allerede opparbeidet hage. Hvis de som bodde der tidligere ikke har hatt barn og er hageinteresserte så kan de ha plantet noen planter som ikke er særlig barnevennlig. Om du ikke har kunnskap til å bedømme plantene selv så vil vi anbefale deg å ta bilder for å finne ut hvilken plante det er. Det finnes store hagegrupper på Facebook med svært dyktige hobby-botanikere som raskt kan hjelpe deg med å identifisere plantene.

Farlige dyr og insekter

Nå er det ikke vanlig med farlige dyr og insekter i Norge men det finnes noen unntak her. Om du har hoggorm i hagen så bør du prøve å få bukt med disse. Det er en fredet art med en et skadedyrselskap kan i mange tilfeller hjelpe deg her på en måte hvor dyrevelferd er tatt i betraktning. Hvis man har allergi for f.eks veps eller bie så bør man gjøre tiltak deretter. Dette er insekter som ikke er fredet på samme måte men de har en viktig rolle – derfor anbefaler vi deg å kontakte et skadedyrselskap som kan hjelpe deg med nettopp dette.

Utepeis og grill

Utepeiser og grill kan være en liten felle for brannskader. Vi har tidligere skrevet om hvordan barn har en 12 ganger større sjanse for å få brannskader. Dette kan løses ganske enkelt ved å ta i bruk en peisgrind eller lignende. Alternativt så kan man bruke en babygrind til å ta rundt grillsonen. Det er ganske vanlig at grill/utepeis blir litt glemt når man skal barnesikre hagen og det er viktig at man ikke lar noe være opp til tilfeldighetene.

Balkong og terrasse

Veldig mange velger å pryde hagen sin med en balkong eller terrasse. Dette er et fint tiltak men siden mange bygger disse selv så er det ofte en del ting man ikke tenker på. Hvis man har små barn så er det viktig at man har rekkverk hvis det er fallhøyde og det samme gjelder en sikker trapp. Sistnevnte er ganske vanlig å slurve med og har man små barn så er det ingen spøk. Selv om dette kanskje er litt kjedelig så vil vi anbefale at du leser deg opp på reglene hos Direktoratet for byggkvalitet.

I tillegg til dette så kan det være greit å unngå skarpe hjørner, gulv som kan gi fliser og egentlig bare tenke ut «Hvor kan barnet mitt skade seg her». Det å gjøre en slik risikovurdering er ikke dumt. Det å bruke en trappegrind til å ha ute er heller ikke dumt.

Farlige redskaper

Et veldig viktig punkt som er viktig å sikre er farlige redskaper som sag, øks, hagesaks,gressklipper. Disse bør plasseres i en bod eller en en del av hagen som er beskyttet med en sikkerhetsgrind. Det bør være enkelt for voksne å få tak i redskapene men samtidig så bør de stå utilgjengelig for barna. Hvis ikke så risikerer man at barna får tilgang på disse og det kan ende opp i noen ulykker.

Andre tips for å sikre hagen:

  1. Ikke oppbevar maling og andre farlige substanser tilgjengelig for barna i hagen
  2. Se til at alle lekeapparater og lignende blir kontrollert slik at feil/mangler blir avdekket
  3. Plasser grill/bålpanne slik at du har kontroll og barnet ikke blir skadet
  4. Har du basseng så sørg for å ha lokk på når det ikke er under oppsyn av voksne
  5. Trampoliner skal sikres med nettt