I Norge så har de aller fleste hus en garasje. I en garasje så har man gjerne bilen sin, utstyr man trenger til hage og til vedlikehold. Veldig mye av innholdet i garasjen går nok under kategorien «ikke barnesikkert» så derfor er det utrolig viktig at man gjør garasjen barnesikker. Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan barnesikre hjemmet men garasjen er likeviktig. I tillegg til det at innholdet i garasjen kan være farlig for små barn så er det veldig viktig at barn ikke kommer seg inn når man skal kjøre ut bilen og lignende. Her er våre beste tips for å sikre din garasje:

Sørg for at barna ikke kommer seg inn i garasjen

En garasje burde ha en en inngang med lås og helt uten spriker for å komme seg inn. Ettersom man gjerne lagrer ting som ikke burde være i nærheten av barn i en garasje. Det vanligste er å ha en garasjeport med en lås på. Det er veldig viktig at man på porten har en lås eller form for barnelås som hindrer at barna faktisk får innpass inn i garasjen. De aller fleste garasjeporter kommer med en barnesikring.

Hvis man har en eller flere dører inn til garasjen som står ulåst så burde man i tillegg ha en sikkerhetsgrind som man kan bruke for å ha en sperre inn mot garasjen,

Sett ting på hyller

Selv om har sikret inngangen så er det anbefalt at man oppbevarer ting som barn ikke burde få tak i høyt oppe. Det vanligste er å bruke hyller eller skap for å lagre det. Hvis man har mye annet utstyr så kan det være en smart plan å faktisk henge dette opp på veggen.

Har garasjen hems?

En del garasjer har en 2-etasje og da er det ikke unaturlig at trappen i seg selv kan bli en utfordring. Derfor anbefaler vi at man sikrer alle trapper med en trappegrind for å hindre at uvedkommende barn klarer å rote seg opp der. Disse trappene er gjerne bratte og kan gi noen vonde skader for dine barn.

Ikke oppbevar farlig ting enkelt tilgjengelig

En vanlig feil som veldig mange gjør er at de bruker garasjen som en lagringsplass uten å tenke seg veldig nøye om. Dette kan gjøre at alt i fra kjemikalier til maskiner er veldig lett tilgjengelig for dine barn. Selv om du tenker at det er trygt i garasjen så skal det et lite uhell til eller at man glemmer å låse garasjen for at et uhell skal skje. Små barn er imponerende og klarer å få til ting som vi ikke en gang kan tenke oss. Derfor er det så viktig at man faktisk tenker «proaktivt» rundt garasjen.

Her våre beste tips for å barnesikre din garasje

 1. Test garasjeporten din jevnlig. Sørg for at den reverserer automatisk hvis et barn er under den fotoelektriske sensorlinjen. Hvis garasjeportåpneren din er innen rekkevidde for små hender, løft den opp. Hold barn unna de bevegelige delene av garasjeporten.
 2. Lås alltid bilens dører og bagasjerom før du forlater garasjen. Hold nøkler som kan starte et kjøretøy eller elektroverktøy unna barn.
 3. Lås enhver plass et barn måtte velge å krype inn i og gjemme seg. Dette inkluderer vaskemaskiner, tørketromler, kjøleskap, frysere, resirkuleringsbeholdere og store skap. De aller fleste maskiner har barnesikring, lær deg å bruke disse.
 4. Sikre sykler og motorsykler slik at de ikke kan falle på et lite barn.
 5. Hold alle kjemikalier og giftige væsker tett lukket og høyt utilgjengelig for barn. Dette inkluderer bensin, motorolje, plenkjemikalier, rengjøringsløsninger, frostvæske, skadedyrgift, maling, malingfortynner og malingsfjerner.
 6. Oppbevar gressklippere og kantklipper slik at de ikke kan falle på eller være tilgjengelige for barn.
 7. Lås opp alt elektroverktøy. Oppbevar ethvert verktøy med en skarp eller spiss kant utilgjengelig for barn.
 8. Plasser skrustikk, klemmer, bolter, muttere, skruer og lignende gjenstander på et sikkert sted.
 9. Tøm smeltet isvann ut av kjølere. Et barn kan drukne i en tomme vann. Oppbevar koster og butikkstøvsugere slik at barna ikke blir fristet til å leke med dem. Snu bøttene opp ned slik at ingen væske kan samle seg i dem, noe som skaper en drukningsfare. Oppbevar sportsutstyret ditt (balltre, vektstang osv.) utenfor barns rekkevidde.
 10. Oppbevar fyrstikker på et trygt sted. Bygg en barnesikker barriere rundt en ovn eller varmtvannsbereder i garasjen din.
 11. Ikke oppbevar kjemikalier i melkekanner eller juicebeholdere av plast. Barn assosierer dem med væsker de drikker. Dessuten kan kjemikalier spise seg gjennom beholderne og skape en farlig lekkasje.
 12. Ikke bruk møllkuler i garasjen for å drive vekk skadedyr. Møllkuler er giftige for barn og kjæledyr.