De aller fleste av oss er flinke til å barnesikre hjemmet men hvordan står det egentlig til med hytta. Nordmenn har de siste årene hatt en enorm «hyttefeber». Hvis man har en nyere hytte så er dette med barnesikring gjerne ikke noe problem men hvis man har en eldre hytte så finnes det ofte veldig mange «feller» som kan gjøre stor skade på et barn. Det er derfor veldig viktig at man sikrer hytta på en god måte. Det å skade seg på en hytte uansett hvor gammel man er kan være skremmende siden det gjerne kan være en liten avstand til sivilisasjonen.

Her er våre beste tips for å barnesikre en hytte:

Ildstedet

Brannskader er en av de vanligste skadene i hjemmet og hytta er ikke noe unntak her. En hytte har gjerne mindre plass enn et hus og derfor så er man med en gang mer utsatt for brannskader. Dette kan løses ved å tenke på måter man kan gjøre ildstedet utilgjengelig for barn. Det enkleste her er ofte en peisgrind som faktisk fungerer som en blokkering for ildstedet.

Toalettet

På hytter så har man gjerne forskjellige toalett-løsninger. Alt i fra hull i gulvet til mer avanserte løsninger. Felles for disse toalettene er at de kan være ganske så vanskelige for barn og de kan skade seg. Her er det ingen god løsning som hindrer tilgang men det er viktig å gjøre det så enkelt som mulig. Det kan være at man kan forklare hvordan toalettet fungerer og hva man ikke må gjøre. Barn tar gode instruksjoner godt!

Farlige gjenstander

På en hytte så har man gjerne en del gjenstander tilgjengelig. Det kan være en øks, fiskekniv eller andre gjenstander. Siden det er mindre plass på en hytte så er det utrolig viktig at man oppbevarer disse på en slik måte at barn ikke kan få tak i disse. Det kan være lurt å oppbevare disse i en låst skuff eller skap.

Dette gjelder selvfølgelig også andre ting som maling, kjemikalier og andre ting. Det å ha en bod eller lignende er ikke dumt for å oppbevare ting trygg og godt!

Bratte trapper

Ettersom en hytte gjerne er veldig effektivt bygget så kan det være bratte trapper eller hemstrapper. Disse kan være utrolig vonde og potensielt skadelige for barn. Her kan det virkelig være at en uttrekkbar trappegrind kan være løsningen. Den tar ikke mye plass og kan potensielt hindre fallulykker fra trappen.

Uteområdet

Uteområdet kan være veldig vanskelig å sikre, det er ikke like enkelt som det er å barnesikre en hage. Det er gjerne slik at en hytte ligger i et LNF-område. Det betyr at man ikke har lov til å sette opp gjerder og lignende. Det betyr at man gjerne må bruke andre typer for virkemidler når man skal lage hindringer. Den beste måten er å lage enkle markeringer for å fortelle barna hvor de kan bevege seg, dette kan gjøres med markører eller lignende.

Hvis man har veldig små barn så kan man bruke en sikkerhetsgrind som man kan montere opp og ned. Dette kan man gjøre med god samvittighet så lenge man tar den ned når man ikke er på hytta.

Planter og dyr

Hvis man har små barn så kan det være veldig lurt å få en oversikt over faunaen rundt hytta. Det kan være både planter og dyr som er farlige for barn. Man skal ikke være panisk over dette for det er ikke et veldig stort problem for de aller fleste. Det man kan gjøre er å få en oversikt over om det finnes hoggormer i området og hva slags giftige planter som eksisterer i området. Man får ikke gjort så mye med dette men man kan klare å finne løsninger her også.