Når man får en baby i hus så er det en veldig overveldende opplevelse i seg selv og det er så mye å tenke. Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan barnesikre huset ditt men når man får en baby i hus for første gang så er det utrolig mye å tenke på. Man skal ikke bare ha en peisgrind eller en babygrind – man skal passe på absolutt alt. Derfor har vi laget en oversikt over hvordan du sikrer at din baby er trygg og i sikkerhet når du er hjemme:

Aldri rist en baby

Det høres kanskje vilt ut men det er faktisk en del som rister babyen sin uten å vite om at det er farlig. Når en baby hyler og skriker så kan man bli rådvill og dermed riste den uten å tenke på det. Dette kan skade babyen for livet og det er faktisk ulovlig. Nasjonalt senter for vold og traumatisk stress har konkludert med at det er godt dokumentert at det kan gi permanente skader for baby. Dette er veldig viktig og noe som kanskje ikke kommuniseres godt nok.

Om du har en baby som gråter mye eller skriker så kan det derfor være veldig lurt å ta kontakt med din fastlege eller jordmor som er tilgjengelig i din kommune. Da kan man få hjelp og som oftest så er det en årsak til dette. Ta alltid kontakt med lege eller legevakt for å få hjelp med din baby.

Ikke røyk rundt en baby

Hvis du er gravid eller nylig har fått en baby så er det på tide å stumpe røyken. Ifølge Helse Norge så er det slik at 25/100 tilfeller av krybbedød kan komme av røyking. Hvis du ønsker å sette din baby først så kan det derfor være lurt å stumpe røyken. Det finnes selvfølgelig veldig mange gode helsegevinster for deg selv som ønsker å stumpe røyken samtidig.

Hvis du ikke klarer å slutte å røyke så kan det være greit å gjøre det lang utenfor babyen sin sone. Det kan i tillegg være lurt å skifte klær før du skal holde baby eller være med baby.

Godt innemiljø

Det er utrolig viktig at en baby har et godt innemiljø. Det betyr at man bruker en ren madrass og at man sørger for godt renhold. En baby har ikke nødvendigvis bygget opp det samme forsvaret i kroppen som vi andre har. Derfor er det utrolig viktig at du sørger for at du har et godt innemiljø på alle mulige måter.

Rengjør babyutstyr og sjekk at det fungerer

De siste årene så har det kommet masse babyutstyr som selvfølgelig er veldig bra og spennende. Det er likevel slik at man burde sørge for at alt fungerer og ikke er defekt. Det betyr at du burde sjekke får kanter, rugler, løse deler eller om det er noen deler som holder på å løsne.

Det er i tillegg viktig at du rengjør det skikkelig. Når det kommer til babyer så kan du aldri være for trygg. Vi anbefaler at du prøver å tenke at alt som kan kokes når du skal vaske det.

Aldri forlat en baby i vann eller i nærheten av vann

En baby skal ikke forlates alene i vann eller i nærheten av vann. Det er lett å tenke at det er ikke så farlig men da kan det fort skje ulykker. Det samme gjelder selv om man har badeleker som ringer eller madrasser. Er det vann så må du være der sammen med babyen så unngår man ulykker.

Les hvordan du kan barnesikre et basseng her

Et bad bør alltid være forbudt området for et barn. Om du i dag ikke har muligheten til å lukke bad eller lignende så kan du bruke en sikkerhetsgrind eller en trappegrind.

Sjekk alltid leker

Når man får en baby så kommer det naturligvis mange morsomme leker inn i hus. Dette kan være leker som er gaver fra andre eller ting man har kjøpt selv. Før man gir en leke til en baby så bør man alltid sjekke om de har noen advarsler på seg – hvis det står 0-3 med et kryss over så betyr det at det kan være farlig. Avvent med å gi det til barnet før barnet er gammelt nok.

Samtidig så bør man regelmessig gå over leker å sjekke at de ikke er ødelagte eller har løse deler som kan skape problemer for babyen. Det kan i tillegg være veldig lurt å rengjøre disse fra tid til annen.

Gjør mat trygt

Etterhvert som en baby vokser så skal man utforske ny mat. Her gjelder det å være veldig varsom og ikke minst tenke på babysikkerhet. Ting som kan sette seg fast eller skape kvelning bør unngåes. Hvis du er usikker her så anbefaler vi deg å snakke med helsesøster på din helsestasjon. De kan normalt fortelle deg om hvilken mat man kan prøve og hvordan det burde gjøres slik at det er trygt.

Vi vil avslutte med at vi i Norge er så heldige at det vi har et sikkerhetsnett med helsesøster og jordmor. Ikke vær redd for å spørre de om spørsmål du måtte ha om babysikkerhet. De har så utrolig mye erfaring som de kan dele med deg og derfor være til hjelp når det kommer til at din baby er i sikkerhet.